Forbedret proteinforsyning (hjemmedyrket protein)

Forbedret proteinforsyning (hjemmedyrket protein)
Projektansvarlig
Videnspredning for projektet
Varm bønnerne hjemme hos dig selv

Artikel i netavisen Økologi & Erhverv den 28. juni 2012.

Hestebønner udfordrer soja

Artikel i LandbrugsAvisen’s netudgave den 15. juni 2012

Varm selv dine bønner

Artikel i Økologi & Erhverv 29. juni 2012.

Grillede bønner giver bedre proteinkvalitet

Artikel i Effektivt Landbrug 4. maj 2013.

Varme giver 70-80 pct. mere AAT

Artikel fra Økologi & Erhverv, 10. maj 2013

Formålet med projektet er at teste og demonstrere ”on-farm” anlæg til varmebehandling af proteinafgrøder på økologiske kvægbrug. Derudover er formålet at optimere procesbetingelserne (fugt, tid og varme) under danske forhold og på danske afgrøder samt at beregne det økonomiske potentiale for økologiske malkekvægbedrifter. Teknikken kan udfase brugen af dyrt indkøbt proteinfoder fra udlandet ved at øge selvforsyningsgraden af proteinfoder til økologiske kvægbrug. Den typiske begrænsning for brug af hjemmedyrket protein er indholdet af AAT, som kan øges stærkt gennem varmebehandling.

 

Økologer bør overveje hjemmeavlet protein

Hestebønner og lupiner, der er varmebehandlet i en toaster, er økonomisk aktuelt for økologer med de nuværende sojapriser.

Improving protein value by toasting on farm

European Advisers Training EAT-Workshop, Sverige - 19. juni 2012

Varmebehandling af hestebønner og lupiner med Dilts-Wetzel Toasteren

Forum for Økologisk Rådgivning, 29. maj 2012

Amerikansk toaster afprøves hos økologisk mælkeproducent

En amerikansk toaster skal hjælpe økologerne med at øge selvforsyningen af protein. Ved at varmebehandle danskdyrkede hestebønner og lupiner kan proteinkvaliteten forbedres. Udstyret bliver i øjeblikket testet hos en økologisk mælkeproducent.

Bedre proteinkvalitet med gårdtoastning

Artikel Magasinet Kvæg juli 2012

Bedre proteinkvalitet med gårdtoastning

Proteinværdien af danskdyrkede hestebønner og lupiner kan forbedres, når de varmebehandles. Videncentret for Landbrug har testet et amerikansk anlæg, som kan toaste foderet på gården.

44. Optimér den økologiske foderforsyning

Konsulent Kirstine Flintholm Jørgensen, VFL, Økologi

Varmebehandling øger AAT i hestebønner og lupiner med 70-80 procent

En kontrolleret varmebehandling ved 120 grader sænker vomnedbrydningen af protein i hestebønner og lupiner markant, uden det går ud over fordøjeligheden af proteinet i tyndtarmen. Varmebehandling øger dermed AAT i hestebønner og lupiner med 70-80 procent.